Caroline Erkelens

the voice within

Zangles

Wil je graag zingen? Ik nodig je uit voor een proefles.

Waarom zou je een zangles nemen? Hier onder volgen een paar redenen.

  • altijd wel willen zingen maar je durft niet, of je denkt dat je het niet kan
  • je houdt van zingen, maar het loopt niet lekker. Je wordt gauw schor, of je raakt buiten adem
  • gewoon fijn om te doen, zingen is een heerlijke uitingsbron.
  • je zingt graag en je wilt graag je mogelijkheden verkennen/ vergroten

caroline.erkelens@gmail.com

Coach

breng de liefde terug in je stem

De stem is ons communicatie centrum. Dat het fijn is om “lekker in je stem te zitten” klinkt logisch, maar dat valt niet zo af te dwingen. De stem is een echte graadmeter voor hoe je je voelt, hoe je en je lijf zit, wat er aan de hand is. Het legt je kwetsbaarheid bloot. Dit kan heel mooi zijn als je je goed en zeker van je zelf voelt. Maar er zijn ook van die dagen dat dat niet zo is. Op zo’n moment is het goed om te weten wat je kan doen, hoe je daarmee omgaat. Caroline is een echte specialist op dit gebied. Zij heeft dankzij haar ruim 30 jaar ervaring zowel grote technische kennis, als een eindeloze voorraad oefeningen op maat, om je te helpen je stem vrij en gezond te gebruiken.

Naast privesessies geeft Caroline ook workshops.  Je leert van je eigen ervaring, en van elkaar. Life sessies hebben haar voorkeur, maar online lessen zijn ook mogelijk

 

Heb je interesse, stuur een mail caroline.erkelens@gmail.com

Zorg-Zangeres

Zorg-Zangeres

Momenteel volg ik de opleiding tot ‘Zorg-Zangeres’ bij Zingen in de Zorg, van Maartje de Lint. Hier leer ik om Individuele Zangsessies te geven aan mensen met dementie. Het is een zeer inspirerende cursus, en ik verheug me enorm op de sessies die ik straks mag geven.

De zachte kracht van samenzingen

Samen Zingen blijkt van groot belang te zijn voor mensen met geheugenproblemen of dementie. Het brengt hen verlichting in soms zware tijden. Het geeft hen en hun naasten ontspanning in een lange dag en helpt hen als praten niet meer verbindend is. Veel mensen met dementie bloeien helemaal op, wanneer ze samen met hun naaste zingen.

Vooral in situaties waarin je elkaar niet meer begrijpt, kan samen zingen iemand weer in het hier en nu halen en tot rust brengen. Ook bij afasie, als mensen niet uit hun woorden kunnen komen, werkt zingen wonderbaarlijk. Als vanzelf komen liedteksten terug in het geheugen en zingt iemand volop mee. Vaak is daarna weer een gesprek mogelijk of spreekt men plotseling in volzinnen.

Individuele Zangsessie

Een Individuele Zangsessie is een uur op en top quality time, een warm bad voor je dierbare met dementie en voor jezelf als mantelzorger en voor de eventuele  thuiszorgmedewerker.

Een Zorg-Zanger/es zingt bij je dierbare thuis een aantal zorgvuldig uitgezochte favoriete liedjes. Dat kunnen populaire liedjes zijn, maar even zo goed klassieke liederen, popsongs of wereldmuziek. De muziek sluit 100% aan bij de voorkeuren van je dierbare met dementie. Als naaste kun je – in overleg – meezingen of even ruimte voor jezelf nemen.

Individuele Zangsessies zijn bewezen effectief

Samen zingen – in de vorm van een Individuele Zangsessie – is bewezen effectief voor mensen met dementie. Het activeert slapende en verwaarloosde netwerken in hun hersenen, zoals bijvoorbeeld het muzikale en emotionele geheugen. Samen zingen geeft hen vrijwel altijd positieve energie. Emoties kunnen een uitweg vinden en dat werkt ontspannend en verzachtend. Zingen masseert als het ware de mens met geheugenproblemen weer wakker en haalt hem of haar weer in het hier en nu. Wederzijds ervaar je helderheid en verbinding. Mensen voelen zich weer meer bezield, weer ‘meer mens’.

Samen zingen helpt om je eigenheid, je identiteit weer te ervaren en doet je zelfvertrouwen groeien. Zeker wanneer mensen zongen in een koor of deelnamen aan een muziekvereniging, ervaren zij veel geluk door weer samen dierbare muziek te zingen. Het sterkt hun zelfvertrouwen enorm: ‘Ik kan dit nog heel goed!’

Wat zijn de kosten van Individuele Zangsessies?

Een sessie van 60 minuten kost € 80 (excl. reiskosten). Er is een goede kans op vergoeding vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Ik overleg dit graag met u en ondersteun u waar nodig met de aanvraag.
Zingen in de Zorg raadt aan om wekelijks een Individuele Zangsessie af te spreken. Zo ontstaat er vertrouwen en voorpret en wordt ook iemands kortetermijngeheugen geactiveerd.

Interesse?

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Stuurt u gerust een mail , of belt u mij op  06-54920403

Meer informatie: www.zingenindezorg.nl

Singer

Klassieke gitaar, (flamenco)dans, kleinkunstacademie brachten Caroline Erkelens in de wereld van de klassieke zang. Zij behaalde haar U.M. diploma aan het Utrechts Conservatorium, en de Performance Degree aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Zij studeerde bij Virginia Zeani, Nicola Rossi Lemeni, Cristina Deutekom, Margreet Honig en Charlotte Margiono.

Caroline is zangeres van het Schreck Ensemble, gespecialiseerd in electro akoestische muziek. Zij spelen TRANSIT, het project met de bellen van/met geluidskunstenaar Hans van Koolwijk. Ze speelden o.a. in het World Minimal festival, muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam, in DordtYard te Dordrecht.

Media

Herinnering / Remembrance

“Dames en Dekens” van Groep Rood

The voice within

Transit met Hans van Koolwijk & Schreck

Ave Maria

“De Nacht Wacht” van de Zingende Harp

“Isala” stem van een rivier

Agenda

 

 

 

About me

Ik was 18 jaar oud toen ik wist dat zingen mijn bestemming was. De gitaar, die tot dan toe mijn steun en toeverlaat was geweest, had als donderslag bij heldere hemel zijn betekenis verloren.  Alsof ik een schat had gevonden, die de rest van de wereld in het niets deed verdwijnen. Mijn gitaar verdween jarenlang, zo ver mogelijk onder mijn bed.

De ‘schat’ die ik gevonden had bleek een immense zoektocht naar mezelf. De wijde wereld over, op zoek naar de juiste leraar, vaak dwars tegen de stroom in, maar ook wonderlijk opgetild door vele kleurige ervaringen. Wat er ook gebeurde, een ding wist ik zeker, de onderste steen moest boven. Ik heb van alles gevonden. Naast een verzameling aan zeer inspirerende lessen op zang gebied vond ik ook een flinke voorraad pure levenslessen.

Me bewust van het feit dat zingen een enorme boost geeft aan je zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid, ben ik een jaar of 15 geleden begonnen met het geven van Workshops en Individuele Zangsessies voor verschillende doelgroepen. Momenteel doe ik de opleiding voor Zorg-Zangeres, bij Zingen in de Zorg van Maartje de Lint.  Na vele jaren zelf intens genoten te hebben van het zingen kies ik ervoor om mijn expertise volledig in te zetten voor mensen die gebaat zijn bij de vitaliserende- en je van jezelf bewust makende werking van de stem.

Recensies

Dick Langenberg  Yoga docent, Freelance- Concept Designer & Knitwear Specialist

Aanrader! Caroline is echt tè gek, vrolijk, aanstekelijk en geeft altijd positieve feedback, waardoor je je op je gemak voelt en vrij geluid kan maken 😉

Lies Schuring yogadocente                                                                                                     

Mijn stem inzetten als expressie middel ligt niet voor de hand maar Caroline laat je op een spelende, onbewuste manier deelgenoot worden van een prachtige samenzang waarbij je je oordeel los kan laten en juist mee kan gaan in de flow van de groep. Heel verhelderend en genezend.

Elise Reynolds vertaalster, kunstenares                                                                                   

Ik heb een mooie kennismakingsworkshop hier meegemaakt om ademhaling, houding en stem beter te leren kennen. Heel interactief en onderzoekend; interessant en nuttig! Caroline Erkelens is een geweldige zangeres / voice artist en hele fijne coach. Aanrader!

Annelieke Erkelens social media manager bij VIA Virtual Assistance                         

Deze oefeningen zijn een massage van binnenuit

Karin de Bie coach, fysiotherapeut, healer                                                                     

Heerlijk om met Caroline samen te werken, iedere keer weer een verrijking!  Je eigen stem steeds beter leren kennen. En zo ook, je lichaam, jouw instrument wat je nodig hebt, om het volle potentieel van je stem te ervaren en tot uiting te brengen. De schoonheid van klank; de warmte, dieptes, zachtheid, kracht en vreugde! Zo mooi, om jezelf te verrassen met jouw verborgen mogelijkheden! Iedere keer weer een cadeau voor mijzelf. Caroline, dankjewel voor de mooie lessen, veel succes, liefs en ENJOY!!!

Natalia Antusheva fotograaf                                                                                              

Caroline is a real professional! She helped me a lot with developing of my voice and feel myself confident about it. I like her way of working, joyful and easy. Also I was on a few workshop - 'Body&Voice'. That was an amazing experience! I became in harmony with my body, emotions and mind.

Contact

tel.: 0031 (0)6 549 20 403

e-mail: caroline.erkelens@gmail.com